Трифон Зарезан е празник на виното, лозарите и кръчмарите. Има няколко поверия, свързани с този ден, които хората в някои части от страната все още зачитат. Вярва се, че ако на Трифоновден дадеш пари – цяла година ще даваш, а ако вземаш – цяла година ще вземаш. Какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът през цялата година. В миналото на този ден рано сутрин се е месил обреден хляб и се е готвела пълнена кокошка с ориз и кисело зеле. Във вълнена торба стопанинът на къщата слагал питата, кокошката, бъклица вино и тръгвал към лозето, за да го подреже. В ритуала за подрязване за берекет на гроздето мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите: „Колкото капки, толкоз коли грозде!“. Жените през този ден не трябва да докосват остри сечива и предмети, за да не докарат лош късмет в дома. На празничната трапеза пък задължително трябва да присъства виното, за да има берекет в къщата. Ако времето през деня е хубаво и ясно, такова ще е то и през цялото лято. Ако е облачен денят, пролетните култури ще са в изобилие, но житото ще има главня. Ако грее слънце преди обяд, царевиците ще са добри, ако след обяд е слънчево, ще са добри културите, които се сеят по-късно. Ако вали дъжд – добре е за виното и царевицата, ако вали сняг – ще са добри пчелите. Ако е сух студ, началото на лятото ще е сухо. Ако нощта е звездна, пролетта ще настъпи късно.
Все още няма коментари