Със затоплянето на времето идва сезонът на бирата. Освен освежаваща напитка, любима на българите, тя е и чудесна подправка към много ястия. Тайната на готвенето с бира е, че тя прави дори най-жилавото месо крехко и сочно, а сосовете с нея карат всеки лакомник да си оближе пръстите.
Пияни моркови
ПРОДУКТИ: 1 кг моркови, 3 скилидки чесън, 200 мл тъмна бира, 50 мл зехтин, 2 с. л. балсамов оцет, 1 с. л. кимион на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се белят и се режат на две. Кимионът се счуква в хаванче и се смесва с накълцания чесън, зехтина, оцета и бирата. Морковите се слагат в тава, овкусяват се със сол и черен пипер, заливат се с дресинга. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 45 минути.
Пилешко в сос
ПРОДУКТИ: 4 пилешки бутчета, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 мл животинска сметана, 150 мл светла бира, 20 мл олио, 30 г краве масло, 2 с. л. мека горчица, 1 ч. л. майорана, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешките бутчета се разделят на горни и долни и се обезкостяват. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото и маслото. Добавя се пилешкото месо, овкусява се със сол и пипер и се запържва от двете страни за кратко. Налива се бирата. Готви се на умерен огън 4–5 минути и се добавят сметаната, горчицата и майораната. Готви се още около 10 минути и се дърпа от огъня.
Свински хапки
ПРОДУКТИ: 500 г свинско месо, 150 мл бира, 1 дафинов лист, риган и сол на вкус, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинското месо се нарязва на хапки, слага се в тава и се залива с бирата. Прибавят се подправките и малко олио. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 1 час - докато месото омекне напълно.
Сочни кюфтенца
ПРОДУКТИ: 1 кг кайма смес, 1 яйце, 1/4 връзка мащерка, 20 г сухи манатарки, 2 филии стар хляб, 1 скилидка чесън, кората от 1 лимон, 750 мл бира, 2 с. л. брашно, 2 с. л. краве масло, сол и черен пипер на вкус, краве масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Каймата се смесва с яйцето, наситнената мащерка, стрития на паста чесън, настърганата лимонова кора, нарязаните на ситно манатарки, сол, черен пипер и предварително накиснатия във вода хляб. От сместа се оформят сплескани кюфтета. Поставят се в тава, на дъното на която има пергаментова хартия, намазана с масло. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. После се налива бирата и се пекат още 20 минути на 200 градуса. Когато са готови, се изваждат, а сосът се отделя. Брашното се запържва в маслото и постепенно се налива сосът от печенето. Оставя се да кипне леко. Овкусява се със сол и черен пипер. Кюфтетата се заливат и се поднасят.
Все още няма коментари