С картофи
Необходими продукти: 5 кг червени чушки, 4 кг домати, 2 кг картофи, 1 кг моркови, 300 г кромид лук, 10 люти чушлета, 3 глави чесън, 1 л олио, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Чушките се бланшират и смилат заедно с лука и предварително сварените обелени картофи и моркови. Заливат се със сгорещеното олио, добавят се чесънът и магданозът и леко се запържва. Отделно се бланшират доматите, смилат се и смесени с лютите чушлета, нарязани на ситно, се слагат на огъня да се сгъстят. Смесват се с останалите зеленчуци и олио и се досгъстяват. След изстиване се насипва в буркани и се стерилизира 20 мин.
Зелена
Необходими продукти: 3 кг зелени чушки, 3 кг зелени домати, 600 мл олио, 200 г сол, чубрица.
Начин на приготвяне: Зелените домати се запичат на фурна и се смилат на месомелачка. Смилат се и опечените чушки. Зеленчуците се смесват с олиото и солта и се варят до сгъстяване. Стерилизират се 40 мин.
Маринована лютеница със сварен боб
Необходими продукти: 2 кг бял боб, предварително сварен, 3 кг краставички – корнишони, 3 кг моркови, 4 кг червени чушки, 10 кг домати, 2 връзки магданоз.
За маринатата: 2 ч. ч. захар, 2 ч.ч. олио, 1,5 ч. ч. оцет, 1 ч. л. (не пълна) сол, 1 дафинов лист, 15 зърна чер пипер.
Начин на приготвяне: Сваряваме боба предварително. Краставичките и морковите се нарязват на кръгчета, а чушките на лентички. Доматите обелваме и нарязваме на парченца или смиламе. Сваряваме маринатата и в нея пускаме най-напред морковите да поврят 15 мин. Изваждаме ги. Пускаме краставичките – те се варят 10 мин. След това идва ред на чушките. Врят 15 мин. и отделяме и тях в съд. В останалата марината сипваме доматената смес и варим до сгъстяване, като за лютеница. Изцеждаме боба и го смесваме в голям съд заедно с всички мариновани продукти. Разбъркваме добре цялата смес и прибавяме нарязания магданоз. Оставяме сместа да престои 30 мин., след което пълним в малки бурканчета и стерилизираме 15 мин.
С краве сирене
Необходими продукти: 6 кг червени чушки, 1 кг твърдо краве сирене, 40 мл олио, сол.
Начин на приготвяне: Изпечените и обелени чушки се смилат с месомелачката. В тава за варене слагаме олиото, загряваме го и сипваме чушките и ги пържим 10 мин., като ги бъркаме с дървена лъжица, за да не загорят. Слагаме ситно натрошеното сирене и объркваме добре. Насипваме готовата лютеница в бурканчета и я стерилизираме 5 мин. Тази лютеница е подходяща като гарнитура към месо или като самостоятелно ястие.
Бърза
Необходими продукти: чушки - 5 кг червени, доматено пюре - 800 мл, захар - 200 г, олио - 300 мл, магданоз - 2 връзки, сол - на вкус
Начин на приготвяне: Изпечете и обелете чушките. Смелете ги и добавете към тях доматеното пюре, солта и захарта. Прибавете сгорещеното олио малко по малко и при непрекъснато бъркане. Накрая добавете предварително наситнения магданоз. Разбъркайте, напълнете в буркани, затворете ги и стерилизирайте 20 минути.
Все още няма коментари