Ряпата е сред малкото кореноплодни зеленчуци, при които листата не отстъпват по хранителна стойност и съдържание на полезни вещества на плода. В плода и листата на ряпата се съдържа комбинация от витамини, микроелементи и рядко срещани биоактивни вещества, които укрепват чревното и сърдечното здраве, подпомагат детоксикацията на тялото и дори действат противораково. Макар да се смята, че е най-полезна само в суров вариант, всъщност е чудесна и след термична обработка, досущ като марковите и картофите.
На фурна
ПРОДУКТИ: 600 г бяла ряпа, 50 мл зехтин, 40 мл бял балсамов оцет, 4 стръка мащерка, 2 с. л. лимонов сок, 2 с. л. мед, 1 ч. л. бял синап, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ряпата се почиства и се реже на лодки. Подправя се със счукания синап, накълцаната мащерка, балсамовия оцет, меда, сока от лимон, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Пикантна салата
ПРОДУКТИ: 600 г моркови, 400 г прясна ряпа, 5 зелени люти чушки, 200 г захар, 250 мл бял винен оцет, 1 ч. л. сол, 1/4 ч. л. копърово семе.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите и ряпата се обелват и се нарязват на тънки ивици. Чушките се режат на шайби. Оцетът, захарта, солта и копъровото семе се сипват в касерола. Съдът се загрява и сместа се бърка, докато захарта се разтвори. Зеленчуците се заливат с горещата марината и се оставят за 20 минути. Отцеждат се и се оставят се охладят напълно.
Бяла супа
ПРОДУКТИ: 400 г глава целина, 300 г пащърнак, 500 г ряпа, бялата част от 1 стрък праз, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, кората от 1 лимон, 4 с. л. зехтин (+ за намазване), 2 с. л. оцет, 2 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 с. л. мед, 1 голям морков, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Целината, ряпата, пащърнакът, лукът и празът се обелват, нарязват се на едро и се заливат със зехтина, предварително смесен с меда и оцета. Добавят се наситненият чесън, мащерката и дафиновият лист и се посолява. Сипват се в тава с незалепващо покритие и се пекат 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Щом започнат да се карамелизират, се изваждат и дафиновият лист се отстранява. Зеленчуците се сипват в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Добавя се настърганата лимонова кора. Кипва се и се пасира. Разрежда се с още вода до постигане на желаната консистенция, разбърква се, прецежда се и се посолява. Морковът се обелва, нарязва се на тънко, намазва се със зехтин и се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато стане на чипс – около 7 минути. Супата се сервира поръсена с черен пипер и гарнирана с морковен чипс.
Кюфтенца
ПРОДУКТИ: 600 г картофи (стари), 1 голяма ряпа, 2 глави лук, 3 яйца, 50 мл зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус. За соса: 200 г заквасена сметана, 2 глави червено цвекло (печено), 1 скилидка чесън, 2 с. л. хрян (от буркан), сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се варят в подсолена вода до полуготовност – трябва да останат твърди. Охлаждат се. Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се запържва в 20 мл зехтин, докато стане карамелен. Картофите се настъргват на едро ренде, ряпата се обелва и също се настъргва. Смесват се с лука, яйцата, листенцата мащерка, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. В тиган с незалепващо покритие се загрява останалият зехтин. От сместа се оформят сплескани кюфтета и се пържат от двете страни до готовност. Цвеклото се обелва и се смила с хряна, заквасената сметана, чесъна и сол на вкус. Кюфтетата се поднасят със соса от цвекло.
Все още няма коментари