През летните месеци часовете, прекарани около фурната и котлоните, се превръщат в истинско изпитание за домакините. В горещото време сложните ястия, които изискват дългочасово печене или пържене, не са най-добрата идея. Сега е моментът да се обърнем към грила, който събира прах. На него всички ястия стават по-бързо, по-вкусно, а най-хубавото е, че можем да ги приготвяме и на въздух.
Ароматни свински гърди
ПРОДУКТИ: 800 г свински гърди без кост (нарязани на ленти), 100 мл терияки барбекю сос с мед, 50 мл оцет, 50 мл олио (+ 2 с. л.), 2 моркова, 1/4 глава бяло зеле, 1/4 връзка пресен кориандър, 4 с. л. соев сос, 1 с. л. сусам, 1/2 с. л. захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Терияки сосът се разбърква с 2 с. л. олио. Гърдите се намазват добре с получения сос. Месото се пече на грил, от двете страни, до златисто. Морковите се настъргват на едро ренде, зелето се нарязва на тънко, разбъркват се в купа. Олиото, захарта, оцетът и соевият сос се кипват. Зеленчуците се заливат с горещия дресинг, разбъркват се и се оставят за 10 минути. След това се поръсват с накълцан кориандър и със запечен сусам. Гърдите се сервират със салатата.
Пълнени люти чушлета
ПРОДУКТИ: 100 г крема сирене, 150 г козе сирене, 100 г овчи кашкавал, 2 стръка мащерка, 1 стрък пресен лук, черен пипер на вкус, 1 щипка червен пипер, 250 г зелени люти чушки.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кашкавалът се настъргва, смесва се с козето сирене и крема сиренето, намачква се с вилица и се разбърква. Добавят се наситнените лук и мащерка. Подправя се с червения пипер и черен пипер на вкус. Лютите чушки се разполовяват и се почистват от семките. Пълнят се със сместа и се пекат на грил за 5 минути.
Патладжани с пикантен сос
ПРОДУКТИ: 700 г патладжани (среден размер), 30 г пресен джинджифил, 3 стръка пресен лук, 3 скилидки чесън, 2 зелени люти чушки, 2 с. л. сусамово олио (+ за намазване). За соса: 3 с. л. соев сос, 2 с. л. вино, 2 с. л. оцет, 1 с. л. царевично нишесте, 1 с. л. мед.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Соевият сос, оцетът, виното, медът и нишестето се разбъркват. Патладжаните се нарязват на шайби и се осоляват. Оставят се да престоят около 20 минути, за да изтече горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават. Намазват се със сусамово олио и се изпичат на грил от двете страни до готовност. Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват. Чушките се почистват от семките и се нарязват на ситно. Лукът се реже на ситно. Две супени лъжици сусамово олио се загряват в уок и в тях се запържват чушките, чесънът и джинджифилът. Прибавят се патладжаните, пържат се 1–2 минути, след което се налива сосът и се вари, докато се сгъсти. Преди сервиране се поръсва с нарязания пресен лук.
Питки
ПРОДУКТИ: 600 г брашно,21 г прясна мая (1/2 кубче), 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол. За намазване: 125 г краве масло (със стайна температура), 2 стръка пресен лук, 1 ч. л. самардала, 1 ч. л. риган.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята и захарта се разтварят в 50 мл топла вода. Поръсва се с щипка брашно и маята се оставя да шупне. Останалото брашно се разбърква със солта. Наливат се зехтинът, 300 мл вода и шупналата мая. Замесва се меко тесто, меси се около 10 минути. Оставя се да втаса. След това тестото се разделя на 8 топки и отново се оставя втаса. Топките се разтеглят с намазнени ръце, като се оформят питки. Прехвърлят се върху хартия за печене и се оставят да втасат. Питките се пекат на грил до златисто от всяка страна. Маслото се разбърква с наситнения пресен лук, самардалата и ригана. Топлите питки се намазват с ароматното масло.
Все още няма коментари