Великденският пост е най-дългият и тази година започва от понеделника след Сирни Заговезни – 11 март, и продължава до 28 април. Менюто на хората, които постят, е както оскъдно, така и богато, защото това е шанс да опитаме храни, които през останалото време от годината не намират място в хладилниците ни. Важно е обаче да приготвяме ястия с продукти, които са богати на витамини, за да не лишаваме организма си от нищо.
Боб в гювеч
ПРОДУКТИ: 300 г боб, 1 морков, 2 глави лук, 2 сушени чушки, 3 домата, 4–5 с. л. олио, 2 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чили на люспи, 2 ч. л. сушен джоджен, 2 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накиснете боба в студена вода за няколко часа. Излейте водата, сложете в тенджера и налейте вода толкова, че да покрива боба. Кипнете, свалете съда от котлона и излейте водата. В тиган загрейте олиото и запържете нарязания на кубчета лук и ситно нарязания морков за 5–6 минути с 1 ч. л. сол. Добавете червения пипер, чилито на люспи и сушения джоджен, разбъркайте и гответе около минута. Налейте 100–150 мл вода и свалете съда от котлона. В глинен съд сложете отцедения боб, излейте запържените зеленчуци и налейте студена вода, така че да покрие боба. Разбъркайте, похлупете и сложете в студена фурна. Настройте на 200 градуса и гответе 90 минути. Извадете съда от фурната, добавете нарязаните на кубчета домати и едро нарязаните сушени чушки. Посолете и върнете във фурната за още 60 минути, като намалите градусите на 180.
Баница без сирене
ПРОДУКТИ: 500 г фини точени кори, 100 г кафява леща, 200 г спанак, 4 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 30 г сушени домати (от буркан), 4 с. л. зехтин + за намазване, 1 ч. л. къри на прах, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Лещата се сварява и се отцежда. Сушените домати се пюрират с 2 с. л. зехтин от буркана със сушените домати. Пюрираните сушени домати и кърито се сипват към запържените лук и чесън. След минута се прибавят лещата и спанакът. Налива се малко вода и се готви на тих огън до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер. Корите се намазват със зехтин, слагат се една върху друга, отгоре се нанася плънката и се завива руло. Цепва се през няколко сантиметра и се пече на 180 градуса за 45 минути.
Картофени кюфтета със зелен сос
ПРОДУКТИ: 1 кг картофи (стари), 100 г замразен грах, 2 ч. л. къри, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене. За соса: 3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 авокадо, сока от 1/2 лайм, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват и се сваряват. Оставят се да се охладят, обелват се и се намачкват. Добавя се размразеният грах, овкусяват се с кърито, сол и черен пипер. От сместа се оформят кюфтета. Пържат се в тиган с незалепващо покритие, намазан с олио до златисто от всяка страна. Авокадото се разполовява, костилката се маха. Месестата част се изважда, слага се в блендер заедно с чесъна, магданоза, сока от лайм, сол и черен пипер на вкус. Пюрира се. Кюфтетата се поднасят със соса.
Ризото със спанак и гъби
ПРОДУКТИ: 300 г ориз „Арборио“, 400 г печурки, 100 г спанак, 600–700 мл зеленчуков бульон, 60 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 1/2 глава лук, 2 стръка естрагон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до златисто в 30 мл зехтин. Добавя се оризът и се разбърква добре. Малко по малко, при постоянно бъркане, се налива горещият бульон. Спанакът, магданозът и естрагонът се пюрират в 50 мл бульон. Гъбите се нарязват на четвъртинки и се запържват до златисто в останалия зехтин. Спаначеният сос се сипва в ризотото, разбърква се и след минута съдът се дърпа от огъня. Добавят се гъбите и отново се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер и се поднася.
Все още няма коментари