Вече сме в разгара на черешовия сезон. Макар повечето хора да предпочитат да хапват този плод пресен, той е изключително малотраен и за да му се насладим за по-дълго, можем да прибегнем до два варианта – или да приготвим сладко, или чуден десерт.
Тарт
ПРОДУКТИ: 600 г бутертесто (охладено), 500 г сладко от череши, 3 яйца,150 г пудра захар + за поръсване, 30 г брашно, 150 г краве масло (със стайна температура), 10 г бурбонска ванилова захар, 150 г филирани бадеми, кората от 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете бадемите за около 5 минути. Охладете ги и ги смелете в блендер с 50 г от захарта. Разбийте маслото с останалата захар. Добавете ваниловата захар и разбийте. След това чукнете 2 яйца и пак разбийте. Сипете настърганата кора от портокал и брашното. Разбъркайте. Изсипете бадемите и пак разбъркайте. Поръсете тестото с малко брашно и го разточете леко. Оформете два правоъгълника с размер 15х30 см. Поставете в тава върху хартия за печене. От останалото тесто изрежете ленти, които да залепите по краищата на правоъгълниците. Надупчете с вилица правоъгълниците от тесто. Намажете краищата им с разбит с малко вода жълтък и залепете отгоре лентите. Намажете лентите и отгоре с жълтъка. Разпределете бадемовата смес върху основите, а отгоре подредете черешите. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете тартовете за 15-20 минути. Охладете. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Пай
ПРОДУКТИ: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. кисело мляко, 2 ванилии, 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. бакпулвер, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата и захарта се разбиват добре с телена бъркалка. Всички останали продукти се добавят последователно в реда, в който са записани, като брашното и бакпулверът се смесват предварително. След всяко прибавяне се разбърква много добре. Получената смес се изсипва в кръгла тава с диаметър 25 см, застлана с хартия за печене (или намазнена и набрашнена). Отгоре се нареждат плодовете, като не се притискат. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се проверява с клечка за зъби.
Баница
ПРОДУКТИ: 6 точени кори, 500 г череши, 150 г крема сирене, 100 г захар, 1 жълтък, 80 г краве масло, 100 г бисквити. За поръсване: 3 с. л. захар, 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Костилките на черешите се отстраняват. Крема сиренето се разбива с жълтъка и захарта. Канелата се смесва с ванилията и 3 с. л. захар. Две кори се мажат с разтопено масло, поръсват се с канелена смес и се слагат една върху друга. Намазват се с част от крема. Отгоре се слагат череши и се натрошават бисквити. Завива се руло. По този начин се оформят още две рула. Баницата се намазва с останалото масло. Пече се на 160 градуса за 30 минути.
Руло
ПРОДУКТИ: 600 г брашно, 1 яйце, 250 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 20 г жива мая, 1 щипка сол, 3 с. л. захар. За плънката: 500 г череши, 250 г сирене маскарпоне, 3 жълтъка, 50 г захар, 1 ванилия, 1 белтък за намазване, маково семе за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От черешите се отстраняват костилките. Маята се натрошава в купа, към нея се прибавят 1 лъжица от захарта за тестото и 50 мл от загрятото прясно мляко. Поръсва се с щипка от брашното и се оставя да втаса. Маслото се разтопява в микровълнова фурна. В голяма купа се сипват брашното, солта и останалата захар за тестото и се разбърква. Налива се шупналата мая. Слага се маслото, чуква се яйцето, налива се останалото прясно мляко и се разбърква добре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. После се разточва във форма на правоъгълник. В купа за кратко се разбива с миксер маскарпонето. Прибавя се захарта за плънката, разбива се отново за кратко, след това се слагат жълтъците, пак се разбива за кратко и накрая се поръсват семенцата от шушулката ванилия. Разбърква се. Добавят се черешите и пак се разбърква. Сплита се и се оставя да втаса за още 30 минути. След това се намазва с разбит белтък и се поръсва с мак. Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути.
Все още няма коментари