Сами по себе си ягодите са десерт, но добавени към класическите рецепти, са способни да превърнат дори най-обикновения и скучен кекс в шедьовър. Макар по света от тях да приготвят салати, супи и основни, у нас си остават традиционна съставка към сладкишите. Дори преминали термична обработка, ягодите предлагат удивителните 129% от дневната стойност витамин С, известен боец на инфекции, и още куп важни за организма съставки.
Тарт
ПРОДУКТИ: 200 г брашно, 125 г краве масло (студено), 2 с. л. пудра захар, 1 щипка сол. За плънката: 350 г крема сирене, 10 г ванилова захар, 3 яйца, 4 с. л. мед, 3 с. л. захар, кората от 1 лимон. За заливане 300 г ягоди, 4 с. л. мед.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се реже на кубчета и се смесва с брашното, захарта и солта. Претрива се с ръце до получаването на трохи. Наливат се 3 с. л. студена вода и се оформя топка тесто. Увива се във фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. Разточва се и се слага във форма за тарт с диаметър 24 см, трябва да покрива и стените. Отгоре се поставя лист пергаментова хартия и се засипва с морска сол. Пече се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Хартията със солта се отстранява. Крема сиренето се разбърква с яйцата, меда, настърганата лимонова кора, захарта и ваниловата захар. Разпределя се върху основата и се пече още 30 минути на същата температура. Охлажда се. Малка част от ягодите се заделят за украса, останалите се пасират с меда. Прецеждат се. Охладеният тарт се залива с ягодовия топинг.
Шведски кейк
ПРОДУКТИ: 2 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 150 г краве масло, 150 г бял шоколад, 100 г ягоди, 10 г ванилова захар, 1 щипка сол, кората от 1 лимон, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разтопява и се дърпа от огъня. Добавя се натрошеният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар. В купа се разбъркват брашното и солта. Прибавят се разбитите яйца. Разбърква се. Сипва се и маслото с шоколада, прибавя се настърганата лимонова кора и пак се разбърква. Тестото се прехвърля в намазнена форма за кекс с подвижно дъно с диаметър 22–23 см. Пече се 15–17 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се сервира с ягоди и пудра захар.
Розово брюле
ПРОДУКТИ: 500 мл животинска сметана, 160 г захар, 6 жълтъка, 200 г ягоди, 1 шушулка ванилия, кафява захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сметаната и захарта се загряват в съд. Пуска се разполовената шушулка ванилия заедно със семенцата. Щом сметаната кипне и захарта се разтвори, съдът се дърпа от котлона и шушулката ванилия се отстранява. Жълтъците се разбъркват. Постепенно, при постоянно разбъркване, към тях се налива горещата сметана. Ягодите се режат на филийки и се разпределят на дъното на 6 купички за брюле. Налива се сметановата смес. Фурната се загрява на 160 градуса с вентилатор. Купичките се подреждат в тава, която се слага във фурната, в нея се налива гореща вода и кремът се пече на водна баня за около 30 минути. Оставя се да се охлади до стайна температура и се прибира в хладилник за около 4 часа. Преди поднасяне кремът се поръсва с кафява захар и се карамелизира с горелка.
Парфе
ПРОДУКТИ: 200 г какаови бисквити, 50 г краве масло, 300 г захар, 200 г ягоди, 300 мл животинска сметана, 250 мл сироп от ягоди, 6 яйца, 2 с. л. царевично нишесте, 3 ч. л. желатин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се натрошават и се смесват с разтопеното масло. Сместа се изсипва във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Притиска се добре. Основата се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се оставя да се охлади. Жълтъците се отделят от белтъците, разбъркват се с нишестето, половината захар и сиропа от ягоди и се готвят на умерен огън при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти. Желатинът се накисва в 30 мл вода. След това се разтопява на водна баня и се добавя към жълтъчната смес. Разбърква се и се оставя да се охлади на стайна температура. Останалата захар се сипва в съд, наливат се 150 мл вода и се вари, докато се получи захарен сироп, трябва да достигне 117 градуса. Белтъците се разбиват на сняг. Горещият захарен сироп се налива към тях на тънка струйка, при постоянно разбиване. Белтъчният сняг се прибавя на няколко пъти към крема от жълтъци, като се разбърква внимателно. Сметаната се разбива на сняг и също внимателно се разбърква с крема. Получената пухкава смес се изсипва върху основата. Прибира се в хладилника за една нощ. Украсява се с пресни ягоди, нарязва се и се сервира.
Все още няма коментари