Есента е сезонът на кестените, на конския кестен и на другия, който наричат сладък и се яде. Освен че кестените имат приятен вкус, са богати и на ценни хранителни вещества. Независимо как предпочитате да ги консумирате – сварени или печени, те съдържат по-малко мазнини в сравнение с ядките. Те се грижат за здравето на храносмилателната система, защото са богати на фибри. Кестените съдържат витамин B6, а също така фолиева киселина, тиамин и рибофлавин. Освен че дават енергия на тялото ви, кестените се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 кг кестени, бялата част от 4 стръка праз, 2 л пилешки бульон, 200 мл прясно мляко, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се измиват, цепват се на кръстче и се варят във вода около 20 минути. Изваждат се и докато са още топли, се обелват. Маслото и зехтинът се загряват и в тях се запържва наситненият праз. Добавят се кестените. След минута-две се налива бульонът и се ароматизира с мащерката. Готви се на умерен огън около 45 минути. След това се пасира заедно с млякото. Ако супата е прекалено гъста, се налива още бульон или вода. Овкусява се със сол и черен пипер.
Свинска плешка
ПРОДУКТИ: 2 кг обезкостена свинска плешка, 700 г сладки картофи, 500 г кестени, 500 мл пилешки бульон, 100 мл бяло вино, 5 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 стръка мащерка, 1–2 с. л. царевично нишесте, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се много добре от всички страни, докато се карамелизира. Слагат се наситнените лук и чесън. Наливат се бульонът и виното, добавя се мащерката. Похлупва се и се готви на слаб огън за 2 часа и 30 минути. Кестените се цепват и се попарват в кипяща вода за няколко минути. Обелват се. Картофите се режат на кубчета. Заедно с кестените се слагат в съда с месото. Похлупва се и се готви още 30 минути. Всички продукти се изваждат в чиния, а сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в малко студена вода. Връщат се картофите и кестените. Месото се разделя на порции.
Пълнено пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 300 г кестени, 400 г тиква „Цигулка“, 100 г ориз, 200 мл пилешки бульон, 1 глава лук, 1 стрък розмарин, 20 мл зехтин, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се цепват леко през средата, варят се до полуготовност и докато са още топли, се белят. Тиквата се почиства и се реже на малки кубчета. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Когато омекне, се слага тиквата, щом и тя се запържи, се сипва измитият ориз. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари. Добавят се наситненият розмарин, кестените и се разбърква добре. Съдът се дърпа от огъня, плънката се овкусява със сол, пипер и половината от маслото. Пилето се намазва с останалото масло и се подправя със сол и пипер от всички страни. Пълни се и се зашива с конец. Поставя се в тава, отстрани се слага останалата плънка и се наливат около 200 мл вода. Пече се около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
Крем
ПРОДУКТИ: 500 г кестени, 100 мл прясно мляко, 1 яйце, 2 с. л. захар, 1 капка есенция ром (1 ч. л. ром), 1 ч. л. желатин, 50 г сметана, шоколадови стърготини за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се сваряват, обелват се и се почистват. Mлякото се кипва. Жълтъкът на яйцето се отделя и се разбива със захарта, налива се кипналото мляко. Накрая се добавят есенцията ром, ваниловата захар и разтвореният в 2 ч. л. вода желатин. Обелените и почистени кестени се пюрират с кухненски робот. Постепенно се налива цялата яйчно-млечна смес, докато пюрето от кестени я поеме напълно. Прибавя се към разбитата сметана, смесва се добре. В десертни купички се редят последователно шоколадови стърготини и крем от кестени. Накрая десертът се поръсва с шоколадови стърготини, украсява се с ядки от кестени и се поднася.
Все още няма коментари