На великденската маса централно място заемат сладкишите. Задължителни за всеки български дом са козунаците, кифличките и курабиите. Царят на трапезата е козунакът, защото той се възприема като обреден хляб, а като традиция правенето му за Възкресение Христово навлиза още през 17. век.
Козунак на конци
ПРОДУКТИ: 630 г брашно, 2 белтъка на стайна температура (+ за намазване), 10 жълтъка, 150 г захар (+ за поръсване), 100 г стафиди, 125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 1 щипка сол, 125 мл топло прясно мляко, 1/2 шушулка ванилия, 1/4 кубче мая, 50 мл тъмен ром, бадеми за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта. Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко и се разбърква до хомогенизиране. Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса. Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна. Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, семенцата от ванилията, предварително приготвеното тесто и белтъците. Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли. След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото. Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса. Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават. Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат. Козунакът се слага във форма за печене терин, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса. След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми. Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути.
Кифлички с карамел
ПРОДУКТИ: 500 г брашно (+ за замесване), 125 г краве масло, 100 г захар,150 мл прясно мляко, 3 яйца, 24 бр. бонбони лакта, 1/2 кубче прясна мая, 1 щипка сол, мак за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с щипка захар. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне. Две яйца се разбиват със захарта. Брашното се смесва със солта, налива се шупналата мая. Добавят се разтопеното масло и разбитите яйца. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Разточва се върху набрашнен плот и се реже на правоъгълници, които се разполовяват така, че да се получат триъгълници. В средата на всеки триъгълник се слага по един бонбон. Завиват се кифлички и се оставят да втасат. Мажат се с едно яйце, разбито с малко вода, и се поръсват с мак. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 15 минути.
Портокалови курабийки
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 200 г краве масло, 100 г захар, настърганата кора на 1 портокал, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват всички продукти и се замесва меко тесто. Оформят се топчета с големината на орех и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Курабийките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-17 минути. След като са готови, се изваждат и се оставят да се охладят върху метална решетка.
Руло
ПРОДУКТИ: 800 г брашно за козунаци, 3 яйца, 190 г захар, 200 мл прясно мляко, 160 г краве масло, 1/2 кубче прясна мая (30 г), 1 щипка сол, 1 ванилия, кората от 1 лимон, 50 мл ром, 220 г шипков мармалад, 1 яйце за намазване, брашно за разточване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разтворете маята в 50 мл хладка вода, прибавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30-40 минути. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома. Към втасалото тесто прибавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа. Когато е готово, го разделете на две части. Разточете ги на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло. Поставете го в тава и го оставете да втаса повторно. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност – 30-40 минути.
Все още няма коментари