Зелеви сарми
Необходими продукти: пилешко месо - 400 г, 1 голям морков, 1 глава лук, ориз - 300 г, свинска мас - 2 с.л., олио - 2 с.л., червен пипер - 2 ч.л., сол - на вкус, черен пипер, къри, чубрица, кисело зеле - 1 голяма зелка, стафиди - 200 г.
Начин на приготвяне: Смесваме олиото и маста в съд на котлона, запържваме ситно нарязания лук и настъргания морков. Прибавяме нарязаното на малки парченца пилешко месо и запържваме за кратко.
Добавяме ориза, разбъркваме и овкусяваме със сол, къри, черен пипер, червен пипер, чубрица. Наливаме чаша и половина вода и оставяме на тих огън, докато оризът поеме водата. Сваляме от котлона и разбъркваме със стафидите. Зелевите листа се почистват от големите жили. Върху всеки лист се поставя 1 с.л. плънка и навиваме на рулце. На дъното на глинен съд се нарязва останалото кисело зеле.
Отгоре се нареждат сармите, поръсваме с олио, тук-там - свинска мас и червен пипер. Сипваме 2 ч.ч. гореща вода. Затваряме с капака и поставяме съда в студена фурна на най-долното ниво. Печем в умерена фурна (180 градуса) около 2 часа до готовност. Сервираме с повече люти чушки и чаша червено вино.
Свежа плодова супа
Необходими продукти: 1/4 ч. ч. нишесте, 1 ч. ч. тъмни стафиди, 1 ч. ч. светли стафиди, 1/2 ч. ч. обезкостени сини сливи, 1/2 ч. ч. сушени череши, 1/2 ч. ч. сушени комбинирани плодове, 1/2 ч. ч. сушени кайсии, 2 големи пръчици канела, 6 ч. ч. гореща вода, 4 ч. ч. ябълков сок.
Начин на приготвяне: В голяма тенджера смесете всички продукти, с изключение на ябълковия сок. Варете, като бъркате непрекъснато 1-2 мин. Намалете котлона и варете на слаб огън около 30-35 мин. Супата трябва да бъде гъста, но бистра. Прибавете ябълковия сок. Оставете го да се затопли. Извадете пръчиците канела и сервирайте със сметана или стръкче прясна мента.
Може да сложите вместо посочените други сушени плодове по ваш вкус.
Сьомга с патладжани
Необходими продукти: сьомга - 4 бр. стекове или филета, сол - 4 щипки, зехтин - 6 с.л., куркума - 1 щипка, патладжани - 3 бр., лук - 2 глави, млян кимион - 1 ч.л., домати - 3 бр., стафиди - 200 г, лимони - 1 бр., нарязан босилек - 1 с.л.
Начин на приготвяне: стековете се натриват със сол, поръсват се с куркума и се намазват от всички страни със зехтин. Слагат се в купа и се оставят за 1 час в хладилника. Стафидите се заливат с гореща вода и се оставят. Патладжаните се режат на едри кубчета, поръсват се със сол и се оставят за 20 мин. Изплакват се и се изстискват. После се слагат в тава, постлана с фолио, поръсват се със сол, напръскват се със зехтин и се пекат 20 мин на 200 градуса. Лукът се реже на тънки шайби и се запържва до златисто в останалия зехтин. Добавя се кимионът, разбърква се и се пържи още 4 минути. Добавят се патладжаните, нарязаните на ситно домати и стафидите, отцедени от водата. Сместа се задушава 2 минути. Лимонът се изстисква и сокът се добавя в ястието. Всичко се разбърква и се сваля от котлона. Стековете се завиват поотделно във фолио и се пекат 20 минути на 200 градуса. Ястието се сервира, като във всяка чиния се слага от сместа с патладжаните, поръсва се с босилек и отгоре се слага стек от сьомга. Сервира се веднага.
Лесен сладкиш с ром
Необходими продукти: 60 мл ром, 50 г стафиди, 300 г шоколадов кувертюр, 100 г белени бадеми, 1 ч.ч. кондензирано мляко.
Начин на приготвяне: Накиснете стафидите в рома и ги оставете да набъбнат. Разтопете на водна баня шоколада. Добавете към разтопения шоколад стафидите с рома, бадемите и кондензираното мляко. Разбъркайте и изсипете във форма, покрита с прозрачно фолио. Така ще извадите сладкиша по-лесно от формата. Сложете във фризера за 30 минути да се стегне. Сладкишът е готов за сервиране.
Все още няма коментари