Златен корен не е толкова име, колкото признание за джинджифила (Zingiber officinalis), познат още като имбир. В този корен се съдържат ценните биологично активни вещества зингиберол и зингиберин, които му носят завидната слава на афродизиак и лечебно средство.
В сезона на простудните заболявания и грипа той укрепва имунната система и влияе антимикробно и противовъзпалително при кашлица, хрема, възпалено гърло. Резенче от пресен джинджифил и лъжичка мед са чудесна комбинация за чай. Освен това леко парливият вкус и превъзходният лимонов аромат му придават качества на незаменима кулинарна подправка за супи, сосове, ястия и сладкиши.
Джинджифилът трябва да се прибере сега, след опадането на листата. Отрязват се ниско стъблата и се премахват власинките. Всяка грудка се почиства от пръстта внимателно - не бива да се наранява кожицата, защото това води до бързо разваляне. Корените се съхраняват по-дълго време в сандъче с пясък и в хладно помещение.
Все още няма коментари