Разядките, казано модерно – дипове и пастети, заемат важна част в българската традиционна кухня. Вървят ръка за ръка със студеното питие и препечената филийка, а хубавото е, че могат да се съхраняват дълго. Затова е и толкова удобно да си имаме по нещо за мазане винаги в хладилника. Може да ни спаси, ако дойдат неочаквани гости, ако вечерята не стигне и искаме да си доядем или ако просто обичаме към ракийката да има домашно мезе.
Топла със сирена
ПРОДУКТИ: 250 г крема сирене, 200 г краве саламурено сирене, 60 мл зехтин, 1–2 печени червени чушки от буркан (без оцет), 2–3 стръка босилек.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кравето сирене се натрошава и се смесва с крема сиренето. Добавят се и накълцаните чушки. Разбърква се. Сместа се пече 25 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, докато започне да бълбука. Изважда се от фурната. Поръсва се със зехтин и накълцан босилек. Разбърква се и се сервира топла с хляб.
Патладжанова
ПРОДУКТИ: 1 кг патладжани, 250 г орехи, 100 мл олио, 60 мл бял винен оцет, 1/4 връзка пресен кориандър, 1/4 връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 1 глава червен лук, 1 червена чушка, 1 с. л. сухо чили, 1 ч. л. смлян кориандър, 1 ч. л. сминдух, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се обелват и се нарязват на шайби. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се и се подсушават. Заливат се с половината олио и се готвят в тиган, като се разбъркват с шпатула, така че да се разкъсат. Добавя се ситно нарязаната чушка. Дърпа се от котлона и се похлупва за 10 минути. Лукът, магданозът, пресният кориандър и чесънът се наситняват и се добавят към патладжаните. Поръсва се със сминдуха, смления кориандър и сухото чили. Добавят се смлените орехи, оцетът, останалото олиото, посолява се и се разбърква добре.
Средиземноморска
ПРОДУКТИ: 500 г чери домати, 150 г маслини (без костилки), 2 средно големи глави червен лук, 250 г сърцевини от артишок (от консерва), зехтин, сол, пресен риган и прясна салвия на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чери доматите и маслините се разполовяват. Нарязвате артишока и лука на парчета с подобна големина. Посолявате с щипка сол и поливате със зехтин. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. 5-10 минути преди да се извади от фурната, ястието се поръсва със ситно накълцани риган и салвия, за да могат пресните подправки да запазят цвета си. Може да се сервира върху парче бяло саламурено сирене с препечен хляб. Рецептата става още по-вкусна, ако се изпълни с цели лукчета (балучка) вместо с червен лук, но изисква повече време за подготовка.
Чушки с булгур
ПРОДУКТИ: 800 г червени чушки, 150 г булгур без варене, 100 г печени орехи, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 2 с. л. сироп от нар, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се изпичат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност, като периодично се обръщат. След това се поставят в купа и се покриват с фолио за свежо съхранение. Когато се охладят, се обелват и се почистват от дръжките и семките. Булгурът се полива с 150 мл гореща вода, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да набъбне. В блендер се слагат чушките, чесънът, орехите, сокът от един лимон, зехтинът и сиропът от нар. Овкусява се със сол и черен пипер, всичко се смила. Прибавя се булгурът, разбива се съвсем за кратко и се поднася.
Все още няма коментари