Бонбоните, бисквитите, кексовете и всички други купешки сладкиши са най-честите виновници за провала на диетите. Това обаче не е най-големият проблем на любителите на сладкото. Всички тези изделия са пълни с опасни подсладители, изключително вредни за здравето, обясняват експерти.
Магазините са пълни със сладки баклави, тортички, рула и какви ли още не изкушения, които са наблъскани с изкуствени подсладители. Същевременно в съдържанието, описано на етикетите им, не се съобщава видът на веществата в тях въпреки европейските изисквания.
Причината за прекалено сладкия вкус на бонбоните и тортите е широката употреба на едно от най-предпочитаните от хранителната индустрия вещества - аспартам. В последните години той се използва масово.
Най-много на етикета на някоя безалкохолна напитка да се посочи съдържание на фениланин.
Вредите от аспартама са много. Той се свързва със сериозни здравословни проблеми като хипертония, главоболие, покачване на телесната маса, развитие на туморните образувания, безпричинна промяна в настроението и др.
Друго веществото, с което се тъпчат десертите, е захаринът. Макар да е предназначен за диабетици, той намира приложения и в храни, предлагани на всякакви потребители. Продуктите, в които присъства, се отличават с натрапчива сладост и странен вкус.
Специалистите обаче призовават да се внимава с тези храни, тъй като веществата в тях могат да въздействат като наркотик и възможността от пристрастяване е реална.
Все още няма коментари