Богата, кадифено шоколадова торта, пържени вкусотии и страхотен коктейл - в някакъв момент от живота си вероятно сте описвали поне едно от тези неща като "толкова вкусно, че трябва да е незаконно." Но какво да кажем за храните, които наистина са незаконни? Оказва се, повечето от тях са всичко друго, но не и съблазнително вкусни.
Вижте пет от най-опасните храни, които в момента са забранени в САЩ, както и защо те са обект на спорове.
Казу марзу
Казу марзу (Casu Marzu), известно също като "сирене с личинки", е точно това, което подсказва прякорът му – сирене, върху което мухи снасят яйцата си. Когато яйцата се излюпват в ларви, те разяждат сиренето, обогатявайки го с мазнини, протеини и захари. Този вид сирене се смята за деликатес в Сардиния - острова, от който произхожда. В Щатите обаче е забранено.
Аки
Доста странен на външен вид, националният плод на Ямайка наистина убива хора. Аки е червен, крушовиден плод. Жълтата му част е ядлива и има вкус на нещо като сладък грах. Големите черни семена обаче са токсични. Ако ги изядете, ще се разболеете, което може да завърши с кома или смърт. Плодът е толкова опасен, че не се продава в американските магазини за хранителни стоки. Но ако сте наистина любопитни, можете да си го поръчате онлайн.
Конско месо
Толкова сте гладни, че можете да изядете цял кон? Е, много лошо, защото това е незаконно. В САЩ забраната за консумация на конско месо е възстановена през 2014 г. Тя не се базира на здравни проблеми, а на морални причини. Ако не потръпвате при мисълта да хапнете от месото на тези величествени създания, в останалите страни от света конското месо не е забранено. Оставяме това решение на вашата съвест.
Фугу
Това е популярен японски деликатес, който се продава по 200 долара парчето. Освен скъп, обаче е и изключително отровен. Рибата фугу е толкова смъртоносна, че в действителност готвачите, на които е разрешено да я приготвят, минават през строго тригодишно обучение, преди да се счете, че са достатъчно подготвени. Дори 1 мг от токсина на рибата може да убие човек в рамките на един час. Този висок риск от смъртност води до това фугу да са забранени в САЩ. Има само шепа хора с лиценз, които могат да ги приготвят.
Хагис
В този шотландски деликатес, приличащ на българския бахур, има агнешки бял дроб. Именно заради тази съставка той е забранен в САЩ. Страната наложи забрана над всички храни, съдържащи животински бял дроб, през 1971 г. Според агенция по храните течности, като стомашна киселина, влизат в белите дробове на животните по време на клане, което ги прави негодни за консумация от човека.
Все още няма коментари