Италиански коледни козунаци плъзнаха на пазара няколко седмици преди Великден. Става въпрос за тестени сладкиши панетоне, които се продават обикновено по Коледа в Италия. Изостаналите тестени изкушения, внесени у нас за Коледа, се продават сега за Великден.
Италианците, които живеят в България, обаче се чудят защо се предлагат коледни сладкиши, а не великденски. Италианският великденски хляб се прави по същата рецепта, но в него няма стафиди, а сушени портокалови кори. Освен това тестеното изкушение има захарни пръчици отгоре или глазура, а в някои видове - и портокалови кори и шоколад.
Рафтовете в магазините са препълнени с шоколадови изкушения във формата на яйца и зайци, които са останали след великденското пазаруване в другите европейски държави, където посрещнаха Възкресение на 27 март. В последните години шоколадовите фигури и зайци станаха популярни и у нас, след като търговските вериги започнаха масиран внос на такива продукти.
Все още няма коментари