В някои градове цената на едро е близо 20 лв., а по магазините доближава 30 лева за килограм
Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за килограм, т. е. да е 3 пъти по-скъп от свинското. За някои бутикови производства тази цена вече е достигната, но кашкавал „Витоша“, чиято цена се следи от Комисията по стоковите борси, на едро е около 16 лв., поскъпвайки с нови 6 стотинки за изминалата седмица. В някои градове, като Пловдив и Враца, на едро този кашкавал е между 19 и 19,50 лв. Сиренето, макар че поевтиня с 1% през последната седмица, се продава на едро по 11,07 лв. за килограм, а по магазините вече рядко може да се намери качествено под 20 лв. за кило.
Ако изключим олиото, млечните продукти са най-поскъпналите храни в България за последните 20 години. Кашкавалът например е струвал на едро 5,15 лв. през 1999 г.
Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този период, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. в момента е достигнала 2,72 лв.
При млечните продукти най-драстичното поскъпване се случва през последната една година, защото цените на фуражите се вдигнаха много, а оттам изкупните цени на млякото са вече около 2,50 лв. за литър. Допълнителен импулс за вдигане на цените са горивата според председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.
През последната седмица пилешкото месо поевтинява с около 1 на сто и се продава на едро средно по 5,97 лв. за килограм. Захарта е 2,33 лв. за килограм в края на седмицата, а брашното пада до 1,32 лв. за килограм. Оризът поевтинява с 4 стотинки и достига 2,74 лв. Яйцата се продават по 0,30 лв. за бройка на едро.
Все още няма коментари