В обичайното време за подготовка на зимнината домакините са в стрес от препускащите цени на плодове и зеленчуци. Тази есен мнозина изобщо се отказаха да правят туршии и сладка, а повечето вземат оскъдни количества, за да затворят някой буркан. Цените са повече от солени и почти никой не може да си позволи консервирани храни. Но повечето нашенци не се отказаха от традиционното печене на чушки, макар и пиперките отдавна да не са на народни цени.
Най-купувани са зелените чушки, предимно от пазарите. Средната им цена е около 3 лв., а червените се предлагат за около 3,40 лв. в големите магазини. Сорт „Сиврия“ обаче удрят близо 4 лв за кило. По тържищата цифрите са по-ниски и там могат да се намерят пиперки и по 2 лв. за килограм. В същото време на едро зелените чушки поскъпват със 7,1 на сто и се продават по 1,67 лв. за килограм, а червените се търгуват по 1,90 лв.
За последните десетина дни бутилката олио е поскъпнала с 0,9 на сто до 4,73 лв. за литър на едро. Цената на маслото продължава да расте нагоре. Малкото пакетче се продава за над 3 лв., а големите – за не по-малко от 6, като вносното стига и до 12 лв.
Евтини домати за консерви трудно се намират, а цената им е около 2,40 лв. за килограм за разлика от минали години, когато се намираха по левче. По магазините и по пазарите оранжерийните домати вече вървят средно по 4,80-5 лв., а най-сочните розови удариха почти 7 лева. Оранжерийните краставици поевтиняват – цената им пада с 1,1 на сто до 1,79 лв. за килограм. На пазара и в магазините обаче търговците продават краставиците по 4 лв. килограма.
Домакините се оплакват и от цената на карфиола. Близо 5 лв. за килограм струва любимата съставка на зимнината. Целината също бележи скок – 3,50 лв. за килограм. Чесънът остава скъп – 11-12 лв. за килограм.
Все още няма коментари