Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи през миналата седмица с 0,1% до рекордните 2,257 пункта. Показателят надмина преди седмица най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта – е от 2005 г., уточнява „Телеграф“. Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват с 3 на сто и се търгуват по 3,20 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 5,8 на сто до 2,94 лева за кг. Зелените чушки поскъпват с 9,8 на сто и се продават по 2,12 лева за кг, а червените скачат с 4,3 процента и се търгуват по 2,65 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поевтиняват и се продават по 1,14 лева за килограм, а морковите – по 1,07 лева за кг на едро. Зелето поевтинява с 2 стотинки до 0,91 лева за кг. Ябълките поскъпват с 3,1 на сто до 1,34 лева за кг. Цената на гроздето скача с 10,9 на сто до 2,13 лева за кг.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се търгува по 11,67 лв. за кг, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 1,7 на сто и се продава по 17,81 лв./кг. Олиото тази седмица намалява цената си с 0,9 на сто до 4,47 лв. за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 1,7 на сто и се търгува по 2,91 лв. Пилешкото месо поевтинява с 0,3 на сто до 6,12 лв./кг. Оризът поскъпва с 3,5 на сто и се купува по 2,94 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,36 лв. за брой на едро в края на седмицата.
Все още няма коментари