По-малко от месец преди Великден и Гергьовден родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за килограм в Пловдив. Определено има спекула по веригата производител – прекупвач – търговец, категорични са от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
„Първата партида на агнешкото през тази година беше на миналогодишни цени“, каза Дафинка Дългърова – управител на магазин, по Нова тв. Според нея ще има леко поскъпване заради по-високата изкупна цена живото тегло. Тя допусна, че след няколко седмици цената ще се покачи с още 10%. Според нея през миналата година стойността на яйцата се е променяла много динамично. „Тази година тя се стабилизира. Последната партида е с по-ниска цена. Смятам, че няма да има увеличение“, каза тя.
Тази година агнетата ще са малко по-тежки. Причината е, че заради подранилото топло време овцете тази пролет са се оагнили малко по-рано и до Великден, който е на 5 май, агнетата ще станат по-големи, съобщиха овцевъди. Нормално пролетните агнета в България са от порядъка на 25, най-много 30 килограма, но там, където се продават цели животни, тази година средната големина ще надминава 30 кг. Във вкусовите качества на месото обаче няма никаква разлика. Цели агнета от ферма ще струват между 10 и 13 лв. за килограм живо тегло. Трябва да се има предвид, че това включва и агнешките дреболии и ако човек иска да има готово и почистено агне, цената му на практика излиза поне с 50% по-висока.
Практиката от години показва, че с наближаването на всеки празник у нас цените се вдигат, вместо да се свалят, както става в съседна Гърция, да речем. Там агнешкото в момента е 10 евро за килограм. Толкова е и ярешкото. И според гръцки търговци цената ще пада още.
Все още няма коментари