Приготвянето на шопска салата у дома излиза все по-скъпо и вече на цената на кило пържоли, показа проверка на „Телеграф“. В търговската мрежа кило български домати удари 6 лева, а червените са по 5 лева. Краставиците пък са предимно турски и струват около 2,80 – 3 лева. Сирене под 15 лева вече няма, а лукът е около 1,40 лева за кило. Така средната сума за приготвяне на предястието е около 9-10 лева, като стига за 3-4 порции.
По-високите цени на зеленчуците са вследствие на ръста им на едро. Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата индексът на тържищните цени (ИТЦ) се покачи с 1,13 на сто до 2,219 пункта през изминалата седмица. Така той почти стигна най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.
Зелените чушки поскъпват с 10,1 на сто и се продават по 1,85 лева за килограм, а червените добавят 3 процента и се търгуват по 2,38 лв./кг. При плодовете има увеличение при ябълките с 4 ст. и килото се продава за 1,32 лв.
Заради сериозното увеличение на цените на основните хранителни продукти и зеленчуци потребителската кошница поскъпна с близо 30 на сто за период от една година.
Все още няма коментари