40% от свинското месо в търговската мрежа у нас е българско. Данните са на Асоциацията на свиневъдите в България. А преди новогодишните празници не се очаква повишение на цената на месото въпреки увеличението с 4% на изкупната цена на живите животни.
Търговците на дребно обаче уточниха, че дори да има повишение, то ще е без предупреждение и те самите ще го разберат в последния момент, когато месото бъде доставено в магазините им с нови цени. Така че по традиция преди празниците, когато и търсенето става по-голямо, се очаква много от доставчиците да вдигат цените. Дори тогава обаче хората не са склонни да се лишат от основен продукт като месото.
Напоследък се увеличава родната продукция в магазините. Все по-малко хора обаче залагат на домашното производство. В село Трилистник например от 350 домакинства само 5 отглеждат прасета. Причината е чумата по свинете, заради която преди близо 4 години бяха унищожени стотици животни. Така се оказва, че дори хората от селата разчитат основно на магазинната мрежа, за да се снабдят с месо.
Все още няма коментари