От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започнаха проверки в магазините и рибните пазари в цялата страна. Инспекторите проверяват от обекти за производство и добив до малките щандове.
„На първо място се проверява произходът на рибата. На всеки един етап на предлагане трябва да бъде съпроводена от документи“, обяснява Бистра Иванова от БАБХ. Важно условие е също ледът изцяло да покрива прясната риба на щанда. Можем да определим, че една риба е прясна, по очите, хрилете и люспите.
„Очите традиционно изглеждат чисти, изпъкнали, прозрачни без слуз, без секрети и без помътняване. Хрилете първоначално са бледорозови, след което започва естествено почервеняване в резултат от окисляване. Люспите са плътно прилепнали към тялото. И консистенцията много бързо се възстановява при натиск“, обяснява Иванова.
Колко може да ни струва празничната трапеза? На рибния пазар във Варна цените варират от 10 лв./кг (за шаран) до 45 лв./кг (лефер). Инспекторите съветват, ако сме решили да закупим риба онлайн, да направим справка дали търговецът е регистриран в сайта на БАБХ.
Все още няма коментари