Евтино сирене, опаковано във фолио, със силен вкус на свинска мас пробутват по магазините. Продуктът изобщо не ставал за ядене заради ужасно неприятния си вкус, твърдят потърпевши клиенти.
„Не бих се учудил, ако някой местен иноватор наистина прави това – коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. – Ако в сиренето се използва мас, трябва да се направи хидрогениране или да се сложат различни видове добавки, за да се държи то твърдо и във форма“, обяснява той. Според него част от производителите бутат в сиренето различни заместители, за да „го напълнят със съдържание“. „Възможно е някой да е имал залежала свинска мас подръка, която иначе е трябвало да изхвърли“, каза д-р Иванов и добави, че това може да се хване с лабораторни изследвания. По думите му обаче най-разпространените шашми са две – заместване на млякото с палма, която е по-евтина, а отскоро тенденцията е да се слага вода.
Все още няма коментари