Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи през изминалата седмица с 0,35 на сто до поредния си рекорд от 2302 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището на показателя се е вдигнало с 2 процента, а за три месеца – с 11,42 процента. Базовото ниво на ИТЦ – 1000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати миналата седмица вдигат цената си с 1,7 на сто и се търгуват по 3,27 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици остава 3,56 лева за кг. Червените чушки поскъпват с 13,8 на сто до 3,38 лева за кг. Картофите добавят пет стотинки и се продават по 1,25 лева за кг, а морковите отстъпват с пет стотинки до 1,10 лева за кг. Зелето скача с 2,2 на сто и се продава по 0,92 лева за кг. Ябълките скачат с 10,6 на сто и се купуват по 1,36 лева за кг. Портокалите падат с 14,4 на сто до 1,67 лева за кг, мандарините – с 10,9 на сто до 1,96 лв./кг.
Кравето сирене поевтинява с 1,7 на сто и се търгува по 11,31 лева за кг, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,3 на сто и се продава по 18,25 лева за кг. Брашно тип 500 поскъпва с 1,4 процента и се търгува по 1,42 лева за кг.