Козунаци на цени между 2 и 100 лева вече се предлагат на пазара десетина дни преди Великден. Има разнообразие за всеки вкус и джоб.
Според хлебопроизводителя от Монтана Валери Кръстев вече има силно търсене на козунаци. „Цената е същата като миналогодишната. Преценихме, че така е много по-коректно. Имаме възможност и малко да пипнем заплатата на работниците ни. Яйцата са поскъпнали, захарта за декорация и лимонената есенция – също. Брашното обаче леко е поевтиняло. За 500 грама традиционен козунак плащате 3 лева. Този със стафиди е с 20 стотинки по-скъп“, обясни Кръстев пред Нова. И допълни, че козунак на стойност 100 лева му се струва нереално.
Според възрастни столичани козунак от 2 до 4 лв. едва ли ще е с много високо качество, но много пенсионери ще си купят тъкмо такъв за празника, тъй като нямат финансова възможност за нещо друго. „Иска ми се да си купя хубав козунак, който да прилича на домашните, но с пенсията ми от малко над 500 лв. не мога да си го позволя“, казва 75-годишната Валя Симеонова. Тя за поредна година ще следи промоциите в хипермаркетите, откъдето и ще се сдобие с празничния сладкиш на ниска цена. Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата. Те също не се залежават, тъй като за тях има редовна заможна клиентела.
Все още няма коментари