Пазарувайте внимателно, съветват експертите. Месото по магазините ни е пълно с отрова, сиренето - с тебешир, рибата - с живак...
Рибите
Сьомгата е една от най-полезните и предпочитани риби не само у нас, но по света. Първото нещо, което трябва да знаете обаче, е, че 90% от сьомгата у нас се внася от балтийските държави, където се лови в мръсни и дори отровни води. Въпреки че е установено, че норвежката сьомга е пълна с диоксини, страната ни продължава да внася предимно такава. Ако искате да ядете чисто сьомга, то трябва да купите атлантическа.
Една от най-мръсните и опасни, но в същото време и най-купувана риба в България е пангасиуса. Пангасиусът обаче се внася от Виетнам, където се храни с отпадни продукти като кости. Проверка показва, че рибата е пълна с живак и други тежки метали.
Месото
Колбасите присъстват традиционно на родната трапеза. Телешкият суджук се смята за деликатес, но оказва се, че често се приготвя от птиче месо, свински кожички, сухожилия, нишесте и, разбира се, глутен. Всичко останало са оцветители, подобрители и консерванти.
В голяма част от колбасите са открити сушени бръмбари. Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено. Този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии.
Пилешкото месо се води най-диетичното, но в същото време е и месото, което се тъпче с най-много боклуци. Българските поризводите успяват да правят 1,5 килограма филе от 1 кг месо. С тумблер и шприцове всяко парче мръвка може да „порасне“ с до 65%. Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която продуктите се инжектират със специални разтвори. Български производители обаче признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%.
Освен тези разтвори, в пилешкото месо у нас се инжектират и много хормони.
Млечните продукти
Млечните продукти също се тъпчат с боклуци. Експертите отдавна съветват да не се пие "киселото мляко за пиене", защото много производители го правят от нишесте.
В повечето случаи в сиренето се слага тебешир. Търговците, които правят такова сирене разтварят сухото мляко с вода, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност. Към нея се прибавя палмовата мазнина в хомогенизатор.
Кашкавалът пък масово съдържа палмово масло.
Храни, пълни с химия
Мармалади и сладка, които са мощни антиокислители. Никога не можете да съхраните плода във вида, в който го купувате от магазина.
Колбасите пълни със сушени бръмбари, сиренето - с тебешир
Опасен живак в рибата причинява рак
0 коментара
Все още няма коментари