Високите цени на храните предизвикват повсеместна тревога и страх от глад в по-бедните страни и региони, за което световни организации и експерти не пестят силни думи. Напоследък обаче се наблюдава тенденция към лек спад на световните пазар. Възможно ли е това да е начало на нормализиране на ситуацията, на адаптиране на системата към шоковете, на които бе подложена през последните месеци, или е само временно отстъпление?
Световният индекс за цените на храните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО – FAO) през май се понижи с 0,6 на сто на месечна основа до 157,4 пункта, отбелязвайки втори пореден месец на спад. Низходящият импулс дойде основно от поевтиняването на растителните масла – с 3,5 на сто, предвид по-ниските котировки на палмовото, слънчогледовото, соевото и рапичното масло, след като Индонезия отмени забраната си за износ на палмово масло. Млечните продукти поевтиняха също с 3,5 на сто – първи спад от осем месеца, който се дължи предимно на намалелия интерес сред купувачите заради несигурността около Ковид ограниченията в Китай.
От началото на годината до началото на юни цената на млякото се е повишила с близо 40 процента до около 25 долара за центнер (50 килограма). Сега котировките отстъпват и на фючърсния пазар млякото (с доставка през юли) се търгува с около 10 процента под този максимум (22,97 долара).
Все още няма коментари