Хиляди българи са спрели хляба заради псевдонаучни изследвания за вредите на насъщния към здравето. За това алармираха „Час Пик“ хора от бранша на хлебопекарите. Скорошно изследване на един от големите играчи на пазара показало, че между 50 000 и 100 000 души се отказали насъщния или са разредили консумирането му. Това веднага се усетило, тъй като нишата е много конкурентна.
Подяждане
„До сега мислехме, че нелицензирани фурни подяждат пазара ни. Оказа се, че сега към този проблем идва нова мода, която кара хората да се отказват от нашите продукти“, призна бизнесмен пред вестника. Той твърди, че всичко е според изискванията на нашето законодателство и нововъведения стандарт БДС.
В същото време експерти по храненето контрираха, че хлябовете у нас крият някои рискове и с право хората се отказват да ги консумират. Даже вече в България функционирало всенародно движение срещу хляба с мая, например.
„Как ще обясните случаи, в които хора отслабват драстично или се разделят с хронични алергии само след като са спрели за два-три месеца филийката с масло сутрин“, изтъкна Розалина Томова, диетолог.
Нейни колеги също твърдят, че един от проблемите на хляба е технологията, по която се замесва тестото. Тя го кара да бухне, да има определени вкус и цвят, както и да издържа по-дълъг срок без да влошаван вкусовите и естетическите си достойнства.
Бактерии върху кости
„По принцип всички маи са вредни, но най-вредна е турската. В България се ползва и евтина турска мая, която е от живи бактерии, развъждани върху трупни кости. Тя има специфичен и недобър мирис, който се усеща и в хляба. Никой още не е изследвал въздействието на тази мая върху организма“, алармира специалистът по здравословно хранене Огнян Симеонов.
По думите му в т.нар. заводски хлябове по принцип се слага мая, а тя е вреден и токсичен продукт, съдържащ термофилни дрожди (захаромицети). Те атакували имунната ни система и разстройвали стомаха. Някои алтернативни лечители дори твърдят, че има връзка между употребата на мая и появата на захарен диабет.
„Още от времето на Хитлер е доказано, че милиони са хората със заболявания на червата, за които маята е истински бич. Защото термофилните дрожди са химически създадени микроорганизми, които изграждат твърди съединения. От там тръгват камъни в бъбреците и жлъчката, а в стомаха засилват процесите на гниене“, коментира Симеонов.
Другият проблем бил, че количеството на маята в нашенския хляб е в пъти по-голямо от разрешената норма.
Подобрители-вредители
Не са за пренебрегване и нежните подобрители – така наричат пекарите не само добавките в хляба, но и в козунаците, кроасаните, бутертестото, корите за баница, тестото за пица. Клиенти дори не подозират, че има добавка, която пази влагата в хляба и вехтия козунак и пречи да се развива мухъл. Така те са дълго време „пресни”, но това си има цена, коментираха още експерти. Отделно самият найлонов плик, в който се опаковат както хлябове, така и кроасани, бил силно токсичен.
Наскоро проверка в Германия доказала, че в 37% от брашната за пълнозърнести черни хлябове в Европа се съдържа отровният пестицид глифозит. С него се пръскат семената за посев, за да не ги нападнат плевели. Само че после той оставал и в брашното. Потребителите с по дълбоки джобове все повече разчитат на бутикови фурни, където маята е заменена с квас. Проблемът с глофозита обаче оставал, тъй като с малки изключения брашното и на купешките, и на домашните фурни било едно и също.
Все още няма коментари