Опасна вафла плъзна на пазара. Според ужасени майки на малки деца споменатите сладки изкушения се рекламират от националния ефир, въпреки че съдържат опасна съставка. Вафлите са с наименование на английски и производителите им ги наричат био и еко. Защото в тях нямало и грам захар, а вместо традиционния подсладител се влагала растението стевия. Пълна заблуда - всъщност от вафлата дебне химическото съединение малтитол, известно като Е965. Веществото е алкохолен дериват и е хвален от химиците заради това, че почти не съдържа калории, за разлика от захарта. Познат е и като братовчед на класическия сорбитол. Медиците предупреждават обаче, че малтитол, с който вафлата е бъкана, е изключително опасен. При поглъщане на по-големи количества и особено от деца, той има силен слабителен ефект, който пък родителите могат да сбъркат с вирусна инфекция. Мъниците могат да се обезводнят от уж биологично чистия продукт. Във вафлата освен това се съдържа вредна растителна мазнина, както и малтодекстрин.
Това също е полизахарид, който не е полезен нито за децата, нито за възрастните. Произвежда се от нишесте и най-малката алергия от глутен може да причини тежък пристъп.
„Няма такова понятия био вафла", категорични са и експертите от Агенцията за безопасност на храните. Родители са направили подписка и ще сезират и СЕМ и Комисията за защита на потребителите.