Човек играе активна роля в разпространението на чумата по два пътя - единият начин е по природен път, през дивите свине, чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо. Когато отпадъците на това месо се изхвърлят, се създават предпоставки за разпространението на този вирус. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.
„Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда. Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен“, обясни той.
„Обработката трябва да бъде сериозна - над 90°, задължително. Тогава може да бъде убит вирусът. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично“, казва още той. „Все още няма ваксина срещу африканската чума, но се работи и усилено в тази посока“, добавя Найденски.
Все още няма коментари