Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти?
След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно – дефицита на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата. Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа.
Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което от своя страна вдига нивата на замърсяване в околната среда.
На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, показват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.
Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил. Измежду вариантите на ястието на Балканите като „най-опасна за климата“ е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.
За разлика от българската гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Тя отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.
Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.