Лешникът е богат на хранителни вещества. По калории превъзхожда хляба 2-3 пъти, млякото – 8 пъти, също и шоколада. Богат е на витамини В, В2, С, Е. Съдържа калий, фосфор, калций и желязо. Повече, отколкото в плодовете, зеленчуците и месото. В лешниковите ядки има масло, което спира натрупването на холестерола в кръвта, предпазва от сърдечносъдови заболявания. По тази причина лешниците трябва да бъдат задължителна част от хранителното меню на деца, младежи и хора в напреднала възраст.
Кремсупа с ядки
Продукти: 1 ч. ч. смлени лешници, 3 с. л. краве масло, 3 стръка зелен лук, 1 корен пащърнак, 1 с. л. брашно, 900 мл зеленчуков бульон, 1 ч. ч. заквасена сметана, черен пипер, сол, една шепа леко запечени лешници.
Начин на приготвяне: Натрошените лешници се запичат в тиган без мазнина, докато се усети силна сладка миризма от тях. Прибавят се маслото, зеленият лук и пащърнакът, нарязани на ситно. Задушават се за около 10 мин, или докато омекнат. Поръсва се брашното и се разбърква.
Налива се бульонът и се оставя да къкри за 20 мин, след което се прибавя и сметаната. Супата се пюрира с пасатор или в блендер. По желание може да се прецеди. Връща се на огъня и се подправя със сол и черен пипер, оставя се така, докато достигне желаната гъстота. Поднася се посипана със запечените лешници.
Рока салата
Продукти: 2 връзки рукола, 15 чери доматчета, 2 с.л. меласа от маслинов зехтин и горчица, 1 ч.ч. печени белени лешници, 3 ч.л. сусамово олио, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Измийте листата рукола, като запазите стъблата им. Оставете ги добре да изсъхнат. Нарежете руколата на ситно. Разрежете чери доматчетата на половинки. В купа смесете меласата и сусамовото олио. Овкусете със сол и черен пипер и добавете зехтина. Разбъркайте много добре. Начупете белени, печени, безсолни лешници в купата. Добавете половинките доматчета към дресинга и разбъркайте отново много добре. Разпределете нарязаната рукола в чинии и я поръсете с дресинга. Поднесете салатата като гарнитура.
Пилешко руло в бекон
Продукти:
300 г пилешко филе,
50 г бекон, 30 г синьо сирене, 3 сушени смокини, 1 скилидка чесън, 20 лешника, 2 с.л. течна сметана,1 с.л. бяло вино,1 с.л. брашно, 1 стрък зелен лук, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Филето се разрязва с остър нож през средата, така че да се получат два тънки пласта месо. Те се начукват, за да станат още по-тънки - не повече от 5 мм. Сушените смокини се кипват във виното и щом изстинат, се нарязват на малки парченца. Върху половинките от филето се слагат смокини, счуканите 20 лешника и натрошеното синьо сирене. Оформят се рула. Резените бекон се нареждат със застъпване един до друг. Върху тях се слага рулото и се увива в тях. Фиксира се с клечки за зъби. Пече се във фурна до пълна готовност. През това време се приготвя сос. Използваното вече вино се кипва отново. В него се слагат неупотребените парченца смокини, размитото във вода брашно и сметаната. Овкусява се със сол и черен пипер, както и със счукан чесън. Ври, докато се сгъсти. Рулата се поднасят върху сос, поръсени с натрошени лешници и нарязани перца зелен лук
Маслени сърца
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 200 г масло, 75 г захар, 1 ванилия, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 яйце, 200 г лешникови ядки, 100 г шоколад.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Накълцайте ядките и ги запечете в тиган без мазнина, след това ги смелете. Разбийте маслото, захарта и яйцето, добавете ванилията и солта. Смесете брашното, бакпулвера и ядките и ги прибавете към сместа. Омесете ронливо тесто и го завийте в прозрачно фолио. Оставете за 2 часа в хладилник.
След това го разточете на кора, дебела 3-5 мм. Изрежете с формички сърца. Наредете ги в покрита с хартия за печене тава и печете около 10 мин при 180 градуса. Разтопете шоколада и намажете сладките.
Шоколадова торта "Елегант"
Продукти:
За блатовете: 5 яйца
100 г шоколад, 2 пълни супени лъжици бяло брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 100 г меко краве масло (не разтопено), 100 г захар, 150 г запечени и ситно смлени лешници.
Продукти за крема: 1 шоколадов крем OLE - Dr. Oetker ( без варене ), 350 мл прясно мляко
захар на вкус, 110 г меко краве масло, 150 г шоколад.
За глазурата: 100 г шоколад, 50 г краве масло, 2 супени лъжици олио, 2-3 супени лъжици течна сладкарска сметана.
Начин на приготвяне: Разбийте яйцата и захарта на пяна. Смесете бакпулвера и брашното със смлените лешници. Разбийте яйчената смес с мекото краве масло и постепенно прибавяйте от лешниковата смес. Накрая прибавете разтопения на водна баня шоколад, винаги разтапяйте шоколада постепенно и на водна баня, за да не загори. Разделете готовата смес на 3 равни части.
В намаслена и набрашнена тава (20 см) изпечете поотделно 3 блата от тази смес на 180 градуса в предварително загрята фурна.
На крема: Направете крема с помощта на прясното мляко според указанието на опаковката. Прибавете мекото краве масло и разтопения (отново на водна баня) шоколад и смесете добре всички компоненти. Сложете крема в хладилника да се охлади леко. Пригответе глазурата, като разтопите и смесите всички съставки на водна баня на слаб котлон. Глазурата също трябва леко да се охлади, преди да я използваме. След като свалите глазурата от котлона, колкото повече я бъркате, толкова по-гладка и лъскава става тя .
После сглобяваме: блат, крем, блат, крем, блат, глазура. Украсете тортата както ви харесва и след като се охлади за малко в хладилника, режете смело.
Ястията с лешници пречистват черния дроб
0 коментара
Крем супа
Маслени сърца
Пилешко руло
Рока салата
Торта "Елегант"
Все още няма коментари