♦ С мащерка
Необходими продукти: 400 г гъби печурки, средни, 4 с.л. зехтин, 1 с.л винен оцет, 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 дафинов лист, 2 стръка прясна мащерка, сол на вкус
Начин на приготвяне: В тенджерка смесете 2 с.л. зехтин, черния пипер, дафиновите листа и 1/2 с.л. оцет. Загрейте на слаб огън. Добавете гъбите и 2 стръкчета мащерка. Покрийте с капак и внимателно разтръскайте тенджерката. Задушавайте около 10 минути, докато омекнат гъбите. От време на време разбърквайте и ако е необходимо, добавете малко вода.
Прехвърлете гъбите в голяма купа и добавете останалия зехтин и оцет и посолете на вкус. Покрийте с капак и оставете да се маринова поне за 1 час. Преди да сервирате, извадете стръкчетата мащерка и дафиновия лист.
♦ Коктейл от гъби
Необходими продукти: 200 г стерилизирани гъби, нарязани на тънки ивички, 50 г шунка, нарязана на кубчета, 150 г сметана, разбита, 1 лимон, 30 г кетчуп, 4 листа зелена салата, сол на вкус, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Към разбитата сметана се добавят ситно нарязаните продукти. Овкусява се със сол и черен пипер. Сместа се разбърква и се разпределя в чаши за шампанско с поставена на дъното зелена салата, предварително потопена в марината. В центъра на чашата с помощта на шприц се поставя сметаната, върху нея филийки от гъбите, на ръба на чашата се закрепва кръгче лимон.
♦ Пълнени със спанак и сирене
Необходими продукти: 12 гъби, 450 г спанак, 4 сушени домата, 1 глава лук, 2 жълтъка, галета, риган, 3 с.л. зехтин, 100 г сирене фета
Почистете гъбите, ако е нужно, след което махнете пънчетата и ги нарежете на ситно. Бланширайте спанака, като го потопите във вряща вода за 1-2 минути, след което веднага в студена. Оставете да се подсуши върху кухненска хартия и го нарежете. Запържете лука на сухо, докато стане златист, и прибавете нарязаните пънчета. Махнете от огъня и добавете спанака, жълтъците, доматите, галетата, ригана и подправете на вкус. Подредете гъбите върху хартия за печене и леко ги намажете с мазнина, но не прекалявайте, тъй като те ще отделят сос, докато се пекат. Сложете по една пълна лъжица от спаначената смес в гъбите. Поръсете със сиренето и запечете гъбите на предварително загрята фурна за 10 минути, докато станат кафяви.
♦ С топено сирене
Необходими продукти: Десетина гъби - печурки, средна големина, топено сирене, сол, черен/бял пипер, масло или маргарин.
Начин на приготвяне: Измивате много добре гъбите и махате пънчетата. Нареждате гъбите с отвора нагоре в подходящ съд. Солите с пипера и солта на вкус. Във всяка чашка на гъбата слагате маргарин или масло - по една малка бучка. Печете в микровълнова фурна за 6-10 мин. на най- силната степен. Изваждате поизпечените гъби и поставяте върху всяка гъба по едно колелце топено сирене. Запичате още 1 мин. в микровълновата.
Все още няма коментари