Кейк с извара и банани
Необходими продукти: 6 яйца, 5 банана, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. захар, 2 ч.ч. брашно, 60 г масло, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г извара, 4 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне: Жълтъците се отделят от белтъците и се претриват заедно с разтопеното масло и захарта. След това се разбиват заедно с прясното мляко. Прибавя се брашното, размесено със содата за хляб. Разбърква се до получаването на гладко кейково тесто. Слага се изварата (250 г) и 1 смачкан банан и пак се бърка, докато сместа стане хомогенна. Правоъгълна тавичка се намазва с масло и се поръсва с галета. В нея се изсипва половината от кейковото тесто и се заглажда. 3 от бананите се поставят цели хоризонтално върху тестото. Отгоре им се изсипва втората част от него и пак се заглажда. Пече се на умерена фурна до пълна готовност. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно със захарта (3 с.л.) и лимоновия сок (4 с. л.). Прибавя се и последният смачкан банан и пак се разбива. С банановия сняг се намазва отстрани и отгоре охладеният и изваден от формата за печене кейк. Връща се обратно във фурната и се пече, докато снежната му глазура получи златист загар отгоре. Поднася се охладен, нарязан на порционни парчета.
Банани в шоколад
Необходими продукти: 2 банана, 100 г черен шоколад, 1 ч. ч. бадеми
Начин на приготвяне: Всеки банан се разрязва хоризонтално на 3-4 части. Шоколадът се разтапя на водна баня. Бананите се набождат на дървени пръчици за сладолед, поливат се с шоколад и се овалват в счуканите на едро бадеми. Поставят се върху алуминиево фолио и се слагат в хладилник, за да стегне шоколадът.
Все още няма коментари