Напоследък стана модно да се говори за нови, непознати подправки. Можете ли да разкажете нещо повече за естрагона? Каква подправка е той и как се отглежда и за какво може да се използва?
Веска ИЛИЕВА, Бяла Слатина
Естрагонът е многогодишно тревисто растение от рода, към който принадлежи и пелинът. Родината му е Централна Азия. Употребяван е широко от римляни и араби, китайци и японци. Стъблата и листата на естрагона съдържат около 0,8% етерично масло с особено приятен аромат, витамини, инолин и др. Той се използва като подправка при приготвяне на салати, ястия от птиче, агнешко месо, гъби и риба. Естрагонът се цени високо като естествен консервант и се употребява при консервиране на краставички и различни туршии.
Образува много на брой нежни, разклонени стъбла, които достигат до 50 см височина. Листата му са дълги около 2 см, а цветовете - дребни, кремавозелени и не образуват семена. Предпочита добре огрявани от слънцето места. Към почвата и влагата не проявява особени изисквания и зимува успешно на открити балкони. Размножава се през пролетта и есента. Отделят се издънки от старите растения или коренището се разделя на няколко малки. През лятото може да се вкореняват и стъблени резници. Те се нарязват на 5-8 см дължина и се нареждат във влажен пясък. След това се прехвърлят в саксии с богата почвена смес, в която растенията могат да останат и 4 години. Няколко пъти през лятото стъблата трябва да се изрязват и да се сушат на сянка, на силно проветриво място. В противен случай бързо потъмняват. При редовно поливане младите растения растат буйно и скоро ще имате нова реколта.
Все още няма коментари