Българските сирена се приготвят от вносни млека. Това неохотно призна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод масираните проверки из мандрите в страната. Земеделският министър бе в Хасково, за да даде тласък на кампанията по субсидиране на земеделските производители и по осъществяване на контрола върху тях, пише "Монитор".
Оказа се, че някои от мандрите работят с българско мляко, но в други по-голямата част от суровината идвала от чужбина - най вече от Унгария, Румъния, Словакия. Имало 12 страни от ЕС, където суровото мляко е по-евтино от българското и за преработвачите е по-изгодно да внасят от 2000 километра, вместо от 20, с горчивина призна Танева.
„Няма как да се намесим, защото това противоречи на принципите на Евросъюза за свободно движение на стоки и услуги”, обясни министърът.
Освен това става дума за пазар, който се саморегулира. Ако трябва административна регулация, тя може да стане само по инициатива на Европейския съюз и да касае правилата в цялата Еврозона.
„В Европа продължава да нараства производителността на мляко, а същевременно потреблението продължава да се свива, за последно с 1.5 %. Мерките, взимани до този момент в Общността, не се оказаха ефективни”, призна министър Танева.
Млечният сектор е най-проблемен не само в България, но и в ЕС. Тук обаче нередностите били много. Не стига че суровината се внася отвън, ами и масово се зарежда концентрирано мляко от Германия. Това поставя българския производител в неконкурентна среда.
„Факт е, че вътреобщностните доставки на суровини за бранша са се повишили драстично през последната година”, призна Танева.
Продължава практиката да се влагат растителни мазнини в продукти, където уж не трябва да ги има или поне не е отразено на етикета. Най-злоупотребяваният продукт е сиренето, както и до известна степен киселото мляко.
Във фирмения български продукт тарикатите продължавали да влагат нишесте. Има млека с антибиотици, такива с афлатоксини засега не са намерени. Министърът отказа да посочи фирмите нарушителки и регионите им, но обеща, че при края на проверките всичко ще лъсне официално.
Българското сирене е с мляко от Унгария
1 коментара