Ърл Лорънс Миндел е канадско-американски писател и диетолог, който е силен защитник на храненето като превантивна медицина. През 1963 г. Ърл Миндел получава бакалавърска степен по фармация от Държавния университет в Северна Дакота. Няколко десетилетия по-късно той взема диплома за майстор-билкар от Dominion Herbal College през 1995 г. Титлата „доктор“ му е присъдена през 1985 г. от Тихоокеанския западен университет. Автор е на 50 книги и неколкостотин научни публикации в различни медицински издания от целия свят. В момента е на 81 години, в чудесно здраве и продължава да лекува пациенти, като изнася семинари в Канада, САЩ и Европа.
През годините работата го среща с редица знакови лица. Негова пациентка е и самата Маргарет Тачър, която стриктно изпълнявала съветите му за енергия, тонус и здраве. Една от най-популярните рецепти на д-р Миндел, изпълнявана и от Желязната лейди, е енергизираща пробиотична напитка с ябълков оцет, която поддържа живота и развитието на здравословни бактерии в червата, пречиства черния дроб и понижава холестерола.
Освен това целебната алкална напитка на Ърл Миндел регулира нивата на инсулина, вдигна имунната защита на организма и помага да се отървете от наднорменото тегло. В основата ѝ е ябълковият оцет, който съдържа множество полезни за здравето вещества. Калият в него укрепва сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане. Той има лек диуретичен ефект и следователно притежава деконгестантно действие. Пектините (водоразтворими фибри) подпомагат отделянето на холестерол от организма.
Влакната, на които е богат ябълковият оцет, намаляват кръвната захар. Той ускорява метаболизма, а това от своя страна допринася за по-бързото елиминиране на вредните вещества от тялото. Минералите магнезий и калций пък укрепват костната тъкан, предотвратяват развитието на остеопороза. Желязото предотвратява появата на анемия, а ензимите спомагат за подобряване на храносмилането. Ябълковият оцет е богат на бета-каротин, който е мощен антиоксидант. Има антибактериални свойства, забавя растежа на патогенните бактерии в червата и убива вредните микроорганизми, а микроелементите, витамините и аминокиселините подпомагат укрепването на имунната система, намаляват хроничната умора.
Пробиотичната напитка, изпитана лично от Маргарет Тачър, се приготвя с: 4 филийки джинджифил, 3 чаши вода, 2 супени лъжици ябълков оцет, 1 лимон, 1 супена лъжица мед или кленов сироп. Поставете джинджифила в малка тенджера, покрийте го с чаша вода. Оставете да заври. В стъкления буркан или каничка излейте получената вода от джинджифила, останалата вода, ябълковия оцет, сока на половин лимон и добавете подсладителя – мед или кленов сироп.Разбъркайте, нагласете вкуса, като добавите още лимон или подсладители. Съхранявайте в стъклена кана в хладилник или на стайна температура (ако го пиете през деня). Приемайте по една лъжичка на ден, най-добре е да го правите сутрин.