Цената на хляба засега остава стабилна и няма да се променя заради прогнозите за спад на реколтата. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Стойността на готовия продукт зависи не само от цената на житото, но и от цената на труда и транспортните разходи.
Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, обясни Кукушева. Тя коментира още, че ако новоприетият закон за храните влезе в сила с цялата си тежест, може да осветли сивия сектор при хлебарите и сладкарите. Според нея сивият сектор се крие основно в дистрибуцията на хляба, като с тези данни разполагат МВР, ДАНС.
1 коментара
Цени
2020-07-02 09:25:43
Отговори
Вижте статистиката за износ за 2019. Намалете износа на сурвини(зърнени култури) и цената ще намалее. Какъв сив сектор? Най-големият конкурент на нашите хлебари е вносът на замразени полуготови хлебни изделия, познати ни от топлите витрини на суперите. Поинтересувайте се колко от тях са произведени в България. Спрете да изнасяте сурвини, създавайте производства..