Цените на свинското месо в България са сред най-високите в ЕС. Това не е обичайно и е сигнал, че може да има спад на фона и на наваксване при производството в сравнение с миналата година. Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА. През първите четири месеца на годината в промишлени условия са произведени 23,3 хил. тона свинско месо, което, съпоставено със същия период на 2022 г., показва намаление с 3,3 хил. тона (–12%). През последните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо се задържат на високо равнище от 5398 лв./тон, като превишението спрямо нивата от същия период на миналата година е с 40%.
Обичайно периодът юли – август е с годишно най-високите цени при всички меса, което се обяснява с високата туристическа активност, като ако има корекции надолу при цените, те ще са по-скоро от есента, посочват експертите. Цените на пилешкото месо се стабилизират на равнища между 4,25 и 4,30 лв./кг кланично тегло, които са близо до миналогодишните. Предвид силното производство в страната и стабилното търсене не се предвиждат съществени колебания в ценовите нива през идните месеци, макар че постепенното справяне с инфлуенцата в Западна Европа може да доведе до понижение на цените, особено през есента.
Все още няма коментари