Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години за сметка на каймата, рибата и колбасите. Вероятно една от причините за това е, че цената на свинското се е променила съвсем малко за 10 години – от 7,78 на 8,94 лв. за кило. Така на фона на по-високите заплати този вид мръвки са станали доста по-достъпни за домакинствата. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода 2013-2022 г. Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, през 2022-ра потреблението му на този вид месо е вече 25,9 кг.
Вдига се и консумацията на пилешко, но не толкова чувствително. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 22,2 кг птиче, докато 10 години по-късно това количество се увеличава на 24,5 кг. Консумацията на прясна и замразена риба обаче е надолу. През 2013 г. сме изяждали средно по 13,80 кг, а през 2022-ра – само 10,1 кг.
Спада и потреблението на кайма – от 18,2 на 16,4 кг средно на домакинство. Намаление е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси.
Продължава тенденцията българинът да яде все по-малко хляб. Ако през 2013 г. едно домакинство е потребявало средно 133,7 кг бял хляб, през 2022-ра това количество е вече едва 85,8 кг.
Българинът е намалил доста потреблението си и на кисело мляко и сирене, чиито цени хвръкнаха до небето, но консумира повече кашкавал. Потреблението на някои плодове и зеленчуци се е увеличило за 10-годишния период за сметка на намаление при други. Така например българинът все по-често си купува банани и по-рядко посяга към ябълките.
Все още няма коментари