Месото винаги присъства в менюто в много части на света, както се вижда, когато се състави карта на консумацията на месо по държави. Как се различават страните по отношение на количеството и вида месо, което консумират, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), публикувани в бюлетина на Асоциация на месопреработвателите в България.
У нас се консумира най-много свинско месо: 30,0 кг на човек от населението, следва пилешко месо: 21,5 кг, риба: 7,4 кг, телешко/говеждо 3,5 кг и овче/козе: 2,0 кг. През първата половина на 2023 г. производството на свинско месо в ЕС е намаляло с -8,6 %. Най-голямото намаление е регистрирано в Германия (-210 000 тона, или -9,4 %), Дания (-180 000 тона, или -21,5 %) и Испания (-150 000 тона, или -5,8 %). Това ниско предлагане в ЕС води до рекордно високи цени на вътрешния пазар. Като цяло през 2023 г. се очаква спад на производството от -6,6 %. В същото време търсенето в ЕС остава стабилно, но предвид намаленото предлагане, се очаква спад в потреблението на човек от населението в ЕС (-5%, до 30,4 кг). Освен намаленото предлагане важна роля играят и съображенията на потребителите за повишаването на цените, което води до намаляване на консумацията на свинско месо или до преминаване към други видове месо. По-специално консумацията на свинско месо често се намалява в полза на птичето месо.
Все още няма коментари