Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен продукт на трапезата е пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. По-голямата част от тях са хуманно убити в кланици, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи.
Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото. За сравнение изядените плодове годишно са около 103 хил. тона.
Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.
София 19°
Видин 19°
Враца 18°
Русе 20°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари