Всеки пети килограм сирене е с растителни мазнини, показват данните на земеделското министерство за миналата година. От общо произведени 52 460 тона краве сирене 12 371 тона е имитиращ продукт, или това е над 20%. През 2021 г. произведеното краве сирене е малко повече – 53 329 тона, но повече е и това с растителни мазнини – 13 082 тона. Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2021 г. с 1110 тона, или с 1,8%. Най-голям дял (85,6%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с 5,4% през 2022 г.
През 2022 г. са произведени 152 524 тона заквасени млека, 66 млн. литра течни пакетирани млека, 61 274 тона бели саламурени сирена и 25 063 тона кашкавал. Наблюдава се намаление на обезмасленото заквасено мляко с 58,4%, заквасеното мляко за пиене намалява с 8,2%. Намалението на произведените количества кашкавал през 2022 г. е с 6,7% спрямо 2021 г. Производството на кашкавал от овче мляко бележи ръст през 2022 г. от 23,7%, а кашкавалът от други млека намалява с близо 40,0%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 92,1%, но се наблюдава спад в произведеното количество със 7,2% спрямо 2021 г.
1 коментара
Г. ЙордановP.
2023-08-22 11:45:40
Отговори
Не трябва изобщо да се произвежда такова сирене. Това е престъпление на производителите и на държавата, че си затваря очите.това важи за всички хранителни продукти, особено месните. Това е бавно убийство на народа с подкрепата на така наречената държава. И 100 г. затвор за всички управляващи от 1990 г. насам.