Килограм кашкавал на едро стига 23 лева в София, докато в Благоевград цената му не надхвърля 11,35 лева. Драстични разлики в цените отчитат борсите и за други хранителни стоки в различните градове, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. При кравето сирене например най-висока цена на едро е отчетена на борсите в Силистра – 15,57 лева за килограм, докато в Добрич и Бургас най-скъпо то се продава по 7 лева за килограм.
Бутилка олио може да се купи на едро от 2,20 до 5,80 лева за литър, като най-високи са цените отново в столицата. В София най-скъпо се продава и оризът. Цената му варира от 2,60 до 4,90 лева за кг. Само за последната седмица оризът е поскъпнал с 3,2 на сто и средно на едро се продава над 3,20 лева. Нагоре са и цените на маслото, киселото и прясното мляко и сиренето. По-скъпо ни излизат пилешките бутчета, като цената им стига 5,07 лева за килограм, а пилешките гърди гонят 11,30 лева за килограм.
Кренвиршите и малотрайните колбаси, в това число и шунката, също са с по-високи цени за седмица, отчита ДКСБТ. При зеленчуците сериозно поскъпване има при лимоните, морковите и зелето. Вносните домати и краставици вече се продават на борсите съответно по 3,35 и 3,13 лева за килограм. С 22 стотинки е поскъпнал и червеният пипер, като килограм от вносния струва над 3,50 лева.
Все още няма коментари