Млечните продукти и особено сиренето са шампиони по поскъпване на храните в рамките на 10 години. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода от 2013 до 2022 г. За този 10-годишен период цената на бялото саламурено сирене е скочила двойно. Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева. Сега цената е дори още по-висока и стига вече до около 20 лева за кило.
Кашкавалът също е поскъпнал, но малко по-обрано. Килограм от този продукт през 2013 г. се е продавал средно за 11,29 лева. През 2022 г. е трябвало да извадим вече 16,81 лева, като така поскъпването е с 50%. Още по-скъп е кашкавалът сега – за качествения трябва да броим около 30 лева за кило.
Киселото мляко вече ни излиза доста солено. Традиционният български продукт за 10-годишен период е вдигнал цената си с близо 60%. Ако през 2013 г. една кофичка от 500 грама е струвала под едно левче, през 2022-ра е трябвало да платим за нея средно около 1,55 лева. И при прясното мляко има значително увеличение на цената. През 2013 г. за литър мляко е трябвало да платим 1,40 лева. 10 години по-късно цената е набъбнала до 2,23 лева. Маслото вече е луксозна стока, която не всеки българин може да сложи на трапезата си. За 10-годишния период то почти е удвоило цената си. През 2013 г. сме си купували пакетче от 250 грама по 2,80-2,90 лева. А през 2022-ра са ни били нужни вече по 5,10 лева.
Все още няма коментари