Основни храни и някои зеленчуци поскъпват дни преди коледните празници. Това показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните домати поскъпват с 5,5 на сто и се търгуват по 3,84 лв. за кг. Зрелият кромид лук е по-скъп с 0,7 на сто до 1,14 лв. за кг.
Цената на зелената салата скача с 6,2 на сто до 1,16 лв. за брой. Понижение има в цената на зрелия чесън – с 2 на сто до 5,75 лв. за кг, на картофите – с 2,9 на сто до 1,20 лв. за кг, и на зелето – с 3,6 на сто до 1,29 лв. за кг. От плодовете поскъпват само лимоните – с 2,7 на сто до 2,32 лв. за кг.
Цената на кравето сирене се вдига с 1,2 на сто до 11,64 лв. за кг. Цената на пилешкото месо се качва с 0,9 на сто до 6,42 лв. за кг, а тази на яйцата (размер М) – с 2,9 на сто до 0,35 лв. за брой на едро.
Оризът поскъпва с 2,3 на сто и достига 3,44 лв. за кг. Лещата е по-евтина с 0,5 на сто и е 4,44 лв. за кг, а зрелият фасул – с 0,5 на сто и се търгува по 4,42 лв. за кг. Цената на олиото се вдига с 4,8 на сто до 3,26 лв. за литър, а на брашното тип 500 – с 4,4 на сто до 1,37 лв. за кг. Захарта е нагоре с 2,8 на сто и се предлага по 1,99 лв. за кг.
Все още няма коментари