Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За това съобщават от Агенцията по безопасност на храните. Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица след направени изследвания инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.
От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.
От общо 26 проби със заразено месо само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.
„Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки – и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки – бутчета, крила, филе, навсякъде“, заявява пред БНТ д-р Кремена Стоева, дирекция „Контрол на храните“ БАБХ.
Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко още на границата инспекторите вземат проба от всяка пратка. Докато не излязат резултатите, месото не се пуска по магазините.
„Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар“, отбелязва д-р Стоева.
Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.