Кравето мляко липсва в 10 от 16 козунака, пуснати на пазара, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.
Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-та и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.
София 20°
Видин 18°
Враца 20°
Русе 23°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари