Българското кисело мляко получи възможно най-високата защита като ценен продукт на континента от Европейската комисия. Новината за огромния успех дойде едновременно от бранша на млекопреработвателите, МЗХ и ЕК. Бившият зам.- министър на земеделието от служебния кабинет Георги Събев, който всеотдайно се бореше пред ЕК, написа възторжен пост на профила си във фейсбук. „Огромен успех за България! Има само няколко продукта в ЕС, които носят толкова висока степен на защита, сред които са пармезан и прошуто крудо“. От решението на ЕК следва, че българско кисело мляко ще може да се прави на територията на цялата страна. Ще се произвежда от седем фирми, членове на сдружението „Български традиционни млечни продукти“ с председател Димитър Зоров. Ще могат да го правят и други производители, но само ако спазват рецептурата, без да е необходимо да стават членове на сдружението. А тя е да се използва изключително краве, овче, козе, биволско и смесено мляко от български ферми, както и двете бактерии.
Все още няма коментари